Domowe pączki - przepis

Domowe pączki - przepis

Pyszne, pachnące, mięciutkie i domowe. Czego chcieć więcej!? Tym, którzy mają czas i lubią kuchenne wyzwania przedstawiamy poniżej przepis na domowe pączki. Wychodzi zawsze, trzeba się odrobinę napracować, ale efekt jest godny poświęcenia. Wystarczy sięgnąć po najlepszej jakości produkty, dorzucić odrobinę serca i gotowe :)

  • 90 min
  • 30 min

Składniki:

• 230 g mleka 3,2%
• 500 g mąki
• 50 g drożdży
• 150 g masła
• 6 żółtek
• 100 g cukru
• 20 g spirytusu
• konfitura różana na nadzienie
• tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

• Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować.
• W zimnym mleku rozprowadzić 2 łyżki mąki, następnie połączyć je z gorącym mlekiem, energicznie mieszając. W mleku nie może być grudek.
• Mleko z mąką odstawić do przestygnięcia.
• Do letniego mleka wkruszyć drożdże, łyżkę cukru i wszystko dobrze wymieszać.
• Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch i wymieszać z rozczynem drożdżowym. Następnie dodać resztę mąki, spirytus i dokładnie wymieszać.
• Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia.
• Przestudzone masło dodać do ciasta i wyrabiać, aż będzie sprężyste i łatwo będzie odchodzić od ręki.
• Po wyrobieniu ciasto musi odpocząć, w ciepłym miejscu
przez ok. 30 min.
• Z ciasta formujemy małe kuleczki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min.
• Pączki smażymy na głębokim tłuszczu.
• Jeszcze ciepłe nadziewamy konfiturą.

Tym, którzy nie zdecydują się na samodzielne przygotowanie pączków, polecamy nasze bio pączki. Można je znaleźć tutaj <--klik-->.