Tajemnice herbaty i naparów ziołowych

Tajemnice herbaty i naparów ziołowych

Rośliny, w naszej diecie są obecne od tysięcy lat. Tradycja picia naparów ziołowych oraz herbat rozwijała się z biegiem lat i jest popularna na całym świecie. Obecnie herbata jest najczęściej wybieranym napojem, tuż po wodzie!

W La Vie Claire poszerzamy wciąż tę gałęź naszej oferty, aby pomóc odkrywać naszym klientom przyjemność picia herbaty, w wielu odsłonach.

Dlaczego warto wybrać herbatę BIO?

Większość dostępnych na rynku herbat pochodzi z intensywnej monokultury. Oznacza to, że na ziemi, na której prowadzona jest uprawa, przez wiele lat utrzymuje się ten sam gatunek roślin. Eksploatowana w taki sposób ziemia jest osłabiona, a rośliny na niej rosnące narażone są na choroby i atak szkodników, które rozwijają się przez wiele lat oraz są charakterystyczne dla danego gatunku herbat. Przy tym ​​ciepły i wilgotny klimat krajów, w których uprawia się herbatę, sprzyja ich rozwojowi. Z tego powodu właśnie w rolnictwie konwencjonalnym stosuje się pestycydy i nawozy chemiczne, które agresywnie, aczkolwiek skutecznie likwidują choroby i szkodniki.

Jednym z filarów rolnictwa ekologicznego jest wspieranie bioróżnorodności w celu zachowania bogactwa gleby. Obecność innych roślin, obok krzewu herbacianego przyczynia się do bogatszego rozwoju ekosystemu i lepszej jakości gleby. Obok herbaty sadzi się np. rośliny, które są domem dla biedronek, a te chronią herbatę przed mszycami.

W uprawach organicznych, do zwalczania chorób i pasożytów używa się olejków eterycznych i roślin tj. waleriana, pokrzywa, czosnek .... Małe plantacje herbat organicznych są bardziej przyjazne dla środowiska, jednocześnie są korzystniejsze pod kątem warunków pracy, dla pracowników plantacji herbaty, a ostatecznie także dla tych, którzy ją piją!

W przeciwieństwie do owoców, które możemy obrać, umyć, herbatę umieszczamy bezpośrednio w naszym kubku: gdy nie jest bio, pozostałości pestycydów znajdą się także w naszej filiżance! - mówi François Cambell, nasz partner, który dostarcza herbaty i napary dla marki La Vie Claire.

Jak dbamy o eko jakość?

Nasz partner osobiście przyjeżdża do krajów uprawiających herbatę, aby wybrać tą, która będzie importowana luzem. Wybrane herbaty są przygotowywane, mieszane i pakowane we Francji. Ręcznie, w powolny i delikatny sposób, co pozwala na stworzenie indywidualnej kompozycji i dbałość o jej jakość. Mieszanki są wytwarzane przez François Cambell, prawdziwy „francuski nos" w świecie herbaty.

Smak i wygląd liści herbaty mają decydujący wpływ przy podejmowaniu ostatecznego wyboru. Współpracujemy z naszymi producentami długofalowo. Wybierane są wyłącznie certyfikowane organiczne herbaty i najlepsze certyfikowane spółdzielnie sprawiedliwego handlu (Fair Trade).

W La Vie Claire wdrożyliśmy system jakości dotyczący identyfikacji i kontroli ryzyka zmian lub skażeń. Obecnie plan monitorowania oraz analizy dla wybranych odmian i składników mieszanin odpowiada restrykcyjnym wymaganiom La Vie Claire.

Smaki i kolory

Metody zbierania i suszenia nadają herbacie różne smaki i kolory. Istnieją trzy rodzaje sposobu zbierania herbaty: cesarski (wybierany jest tylko pąk), są to najlepsze herbaty; drobny zbiór (zbiór pączków i 2 kolejne liście), który daje bardzo dobre oraz pełne smaku herbaty i wreszcie klasyczne zbieranie (pączek plus 3 do 4 liści). Preferujemy organiczne herbaty wysokiej jakości, smaczne, o głębokim armacie i pełnym smaku bez cienia goryczy.

Wśród barw herbaty, znajdziemy smaczne i zdrowe herbaty zielone. Są one bardzo popularne szczególnie w Azji, ale także na świecie. Liście są parzone lub palone, a następnie sortowane i zwijane. Zielona herbata jest znana ze swojej świeżości i siły antyoksydacyjnej. Działa orzeźwiająco i pobudza, dzięki czemu doskonale nadaje się dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Kolejna, herbata biała uważana za „królową herbat”, pochodzi z wiosennych pączków herbaty, które ogrzewa się parą wodną, a następnie suszy. Jej smak jest delikatny i subtelny. Jest także ważnym sojusznikiem zdrowia. Zawarte w niej taniny ułatwiają trawienie, dodatkowo wpływa korzystnie na układ krążenia rozszerzając naczynia krwionośne, działając przeciwmiażdżycowo.

Herbata czarna najpopularniejsza z herbat. Po zwiędnięciu liście poddawane są skręceniu i fermentacji, stąd ich barwa i smak. Jej wyraźny aromat i siła stymuluje układ pokarmowy i pobudza dzięki dużej zawartości kofeiny.

Herbata "Oolong" zwana herbatą niebieską, łączy w sobie właściwości herbaty zielonej i czarnej. Jest częściowo sfermentowana, zawiera mało teiny i można ją popijać także wieczorem. Jest bogata w witaminy A, B, C, K i E oraz sole mineralne. Znana jest ze swoich właściwości odprężających i wzmacniających.

Rooibos to kolejny rodzaj herbaty, zwany także herbatą czerwoną. Liście tej rośliny są zbierane i rolowane, a następnie przez blisko rok fermentują. Im herbata dłużej leżakuje, tym ma ona lepsze właściwości prozdrowotne. Wspomaga odchudzanie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, wspomaga oczyszczanie organizmu i oczyszcza organizm.

To daje nam natura!

Kolejną cenną grupą jest bogata gama herbat ziołowych, herbat bez teiny, z kwiatów, owoców, liści i korzeni ... sięgają po nie osoby mające konkretne potrzeby. Dla przykładu: napar z lipy wypiją osoby chcące pozbyć się infekcji górnych dróg oddechowych, po herbatkę z rumianku sięgną osoby potrzebujące rozluźnienia, a po miętę sięgną Ci, którzy mają kłopoty z trawieniem. Ponadto wiadomo, że koper, anyż i rozmaryn ułatwiają trawienie; passiflora i rumianek pomagają zrelaksować się i ułatwiają zasypanie; mniszek lekarski i korzenie łopianu w towarzystwie liści mięty i kwiatu hibiskusa oczyszczają wątrobę oraz są sprzymierzeńcem podczas odchudzania. Lista potrzeb i panaceum na nie, jest bardzo obszerna. W naszej codziennej diecie, od zarania dziejów, jest ponad 1 000 gatunków roślin. Korzystamy z ich właściwości dbając o nasze dobre samopoczucie jak i smak.

Na koniec szczególna grupa herbat. Są nimi ajurwedyjskie herbaty ziołowe powiązane z gałęzią medycyny holistycznej, zgodnie z którą zdrowie zależy od fizycznych i psychicznych czynników, które są ze sobą ściśle powiązane. Te mieszaniny roślin działają w myśl zasady, że ciało, dusza i duch działają najlepiej, gdy istnieje między nimi odpowiednia harmonia. Są to napary, które dzięki właściwemu połączeniu wspomagają nasze dobre zdrowie fizyczne i psychiczne.

Jak widać jesteśmy rozpieszczani ogromem oferty zdrowych, czystych, organicznych herbat. Pozostaje tylko znaleźć napój najlepiej dopasowany do własnego gustu i potrzeb, możemy także kierować się ciekawością i próbować nowych, niepoznanych dotąd smaków ...