Napój roślinny - alternatywa dla mleka!

Napój roślinny - alternatywa dla mleka!

Napój roślinny jest doskonałą alternatywą dla mleka. Nie zawiera laktozy i glutenu. Często gości w kuchni wegan, ale w ostatnim czasie gdy nasza świadomość zdrowia rośnie, napoje roślinne wybierają także Ci, którzy zwykle stosowali wyłącznie mleko odzwierzęce. Napoje roślinne wytwarzane mogą być z nasion, zbóż i orzechów, wprowadzają do naszej diety urozmaicenie, dbając jednocześnie o nasze zdrowie. Pod względem wylądu i konsystencji napój roślinny jest podobny do mleka i na ogół zawiera około 20% surowców i 80% wody.

Napój roślinny czy mleko roślinne – jak to jest? Otóż potocznie przyjęło się nazywanie napoi roślinnych mlekiem. Głównie dla tego, że z wyglądu przypominają one do złudzenia mleko krowie. Jednak zgodnie z przepisami Rady Europy (Rozporządzenie Rady (WE) nr 1237/2007) nie wolno nazywać napoi roślinnych - mlekiem. Wiedzą o tym producenci i stosując się do wytycznych, napoje roślinne na nazywają właściwie - napojami 😊. Wyjątkiem od tej reguły jest m.in. mleko kokosowe. Wynika to głównie z ilości surowca podstawowego i proporcji wody. Dla przykładu mlekiem kokosowym nazwiemy już taki produkt, który ma w swoim składzie 68% ekstraktu z kokosa i 32% z wody. Jeśli mamy natomiast doczynienia z mlekiem pochodzenia zwierzęcego, ale innego niż krowie, znajdziemy na opakowaniu stosowny dopisek uwzględniający pochodzenie np. mleko kozie, mleko owcze.

Czy to, że do napojów roślinnych dodaje się 80% wody i 20% składników roślinnych wynika z oszczędności? Nieeee 😉 nic bardziej mylnego. Są dwa sensowne powody takiej proporcji.

  1. Gdyby do napoju dodać więcej ryżu, soi, migdałów, owsa etc. to nie byłby to już napój, a gęsta substancja przypominająca raczej budyń, a nie napój.
  2. Druga sprawa to kaloryczność. Ilość surowca użytego do wytworzenia napoju musi być na tyle optymalna, żebyśmy mogli wypić go bez obawy o nasze biodra, 😊 a co najważniejsze zdrowie.

Napoje roślinne, a szczególnie ryżowe są często dość słodkie. Nie oznacza to wcale, że producent dodaje do takiego napoju cukru. Dla przykładu, powolne gotowanie ryżu w wodzie źródlanej powoduje, że uwalniają się z niego naturalne cukry, które wzmacniają naturalnie słodki smak napoju. A jeśli napój jest dosładzany, znajdziemy wyraźny dopisek o tym, na pudełku. Najczęściej jest to syrop z agawy, cukier trzcinowy lub cukier winogronowy.

Napoje roślinne z ryżu, soi, migdałów doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Aby zapobiec ich rozwarstwieniu, które zwykle wynika z różnicy temperatur poczekaj, aż kawa czy herbata nieco ostygnie. Wszystkie napoje roślinne będą idealną bazą do koktajli, wypieków czy lodów. Są także świetne jako samodzielny napój.

Napoje roślinne możemy podawać dzieciom. Jednak należy zwrócić uwagę, że nie mogą one być traktowane jako pełnowartościowy substytut dla mleka matki. Zaleca się podawać napoje roślinne dzieciom nie wcześniej niż w 18 miesiącu życia. Istnieje dużo zalet podawania dzieciom napoi roślinnych.  Wiele napojów roślinnych dostarcza do naszego organizmu wartościowych minerałów, witamin, białek, wapnia i żelaza. Warto też zwrócić uwagę na to, że nadmiar produktów mlecznych jest po prostu nie zdrowy i może wywoływać niektóre rodzaje chorób (alergie, bóle brzucha, biegunki, nadmiar śluzu i nawracającą flegmę). Zmniejszają się one często w zaskakującym tempie i w krótkim czasie, gdy zastąpimy mleko zwierzęce napojami roślinnymi.

Zapoznaj się z naszą ofertą napojów roślinnych i wybierz coś dla siebie!