Przepis na napój ryżowy z surowego ryżu

Przepis na napój ryżowy z surowego ryżu

Wykluczenie z diety mleka krowiego jest nie lada wyzwaniem. Jeśli pijemy rano kawę z mlekiem, albo nasze dzieci uwielbiają płatki z mlekiem, to znalezienie zastępstwa nie wcale takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Poszukiwania dla każdego są inne i faktycznie ciężko znaleźć napój roślinny podobny w smaku do krowiego mleka. Jednak przestawiając myślenie, poszukajmy nie podobnego, a takiego, które najbardziej nam smakuje…

Na początek warto sięgnąć po gotowe propozycje, żeby ocenić swoje preferencje. Do wyboru mamy napoje roślinne sojowe, ryżowe, kokosowe, owsiane, migdałowe i wiele, wiele innych. Propozycji jest całe mnóstwo ... więcej na temat roślinnej alternatywy dla mleka krowiego można znaleźć tutaj: "Napój roślinny - alternatywa dla mleka!".

Dziś przedstawiamy przepis na mleko ryżowe z surowego ryżu. Większość przepisów opiera się na ryżu ugotowanym, dlatego też ten przepis jest inny i z pewnością wart jest przetestowania. Co bardzo istotne, należy pamiętać aby składniki wykorzystane do tego przepisu, były możliwie jak najlepszej jakości. Ryż musi być ładny: powinien ładnie pachnieć i dosłownie ładnie wyglądać. :)

  • 3,5 h
  • 10 min

Składniki:

• 145 g ryżu białego, długoziarnistego BIO*
• 720 g (3 szklanki) wody**
• 1 szczypta soli

*Można użyć także ryżu pełnoziarnistego, zachęcamy do zabawy smakiem.
**Jeśli zależy nam na gęstszym mleku, można odjąć 1 lub 1/2 szklanki wody.

Przygotowanie:

• Ryż płuczemy pod zimną wodą. Używamy sitka z drobnymi oczkami, płuczemy do momentu kiedy przepłukiwana woda będzie całkowicie czysta.
• Wsypujemy ryż do miski i zalewamy bardzo gorącą wodą. Najlepsza jest taka prosto z czajnika, który chwilę temu się wyłączył. Woda nie ma się gotować, ma być bardzo gorąca. Woda musi przykryć ryż, tak aby zostały dwa palce wody nad jego poziomem.
• Ryż odstawiamy na ok. 3 godziny. Po tym czasie ziarenka ryżu będą łatwo przełamywać się w dłoni.
• Wodę, w którym moczył się ryż wylewamy, a ziarenka ryżu wsypujemy do blendera.
• Ryż zalewamy 3 szklankami wody. Woda powinna mieć temperaturę pokojową.
• Dodajemy szczyptę soli.
• Blendujemy  sól, wodę i ryż, aż do momentu gdy ziarenka ryżu będą zdawały się być całkowicie zmiksowane.
• Powstały napój przelewamy przez sito i gazę, aby odsączyć resztki ryżu. Dobrze gazę złożyć dwa razy, aby opyłki ryżu nie przedostały się do naszego napoju.
• Napój ryżowy, zwany mlekiem ryżowym 😊 przechowujemy w lodówce przez ok. 4 dni.

Aby wzbogacić smak, można do mleka dodać 1 cały daktyl, wówczas mleko wyjdzie bardziej słodkie. Można dodać łyżeczkę karobu lub łyżkę kakao, wówczas otrzymamy mleko kakaowe. Można dodać takżę laskę wanilii wówczas otrzymamy pyszny napój ryżowy o aromacie waniliowym. Doskonałym dodatkiem jest także kokos. Natomiast ten należy moczyć razem z ryżem. Wszystkie wspomniane składniki dodajemy w chwili rozpoczęcia miksowania.

Tym, którzy nie mają ochoty na miksowanie i namaczanie, polecamy nasz dział: Napoje roślinne.