Risotto z kurkumą i warzywami

Risotto z kurkumą i warzywami

  • 10 min
  • 30 min

Składniki:

• 200 g ryżu białego, okrągłego
• 1 szalotka
• 1 łyżeczka kurkumy w proszku
• 1 cukinia
• 2 marchewki
• 1 garść zielonego groszku
• 150 g pieczarek
• 2 szczypty tymianku
• 300 ml kremu migdałowego
• 4 łyżki tartego parmezanu lub 1 łyżka puree z orzechów nerkowca i 2 łyżki mielonych migdałów

Przygotowanie:

• Do rondla wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy kurkumę i posiekaną szalotkę.
• Podsmażamy chwilę na małym ogniu, następnie dodajemy ryż i wlewamy 500 ml wody. Solimy, a następnie gotujemy
na średnim ogniu, pod przykryciem, aż do wchłonięcia wody.
• Cukinię oraz marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy na parze, pod koniec dodajemy groszek.
• Pieczarki kroimy w paski, mieszamy z oliwą z oliwek, tymiankiem, pieprzem i solą. Pieczemy chwilę w piekarniku.
• Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodajemy do niego krem migdałowy.
• Mieszamy delikatnie, podgrzewając wszystko na małym ogniu przez ok. 2 min.
• Do ryżu dodajemy warzywa. Na talerzu risotto posypujemy parmezanem lub puree z orzechów nerkowca zmieszanymi z 2 łyżkami mielonych migdałów.