Wegetariański burger z soczewicy

Wegetariański burger z soczewicy

  • 15 min
  • 10 min
Przygotuj z nami wegetariańską wersję burgera. Wykonany z zielonej soczewicy La Vie Claire i jest doskonały w smaku.
Soczewica jest bogatym źródłem białka i czesto wybierany jest przez osoby, które szukają wartościowego zamiennika mięsa. Soczewica to także ogromna dawka potasu. Sięgać powinni po nią osoby, które mają kłopty ze zbyt wysokim ciśnieniem. Soczewica to także dobry wybór dla kobiet planujących ciąże i w ciąży, gdyż zawiera dużą dawkę kawsy foliowego. Sięgnij po soczewicę na zdrowie!

Składniki:

• 200 g zielonej soczewicy La Vie Claire
• 2 czerwone cebule
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki mąki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki ekologicznego sosu pomidorowego (passaty) La Vie Claire
• Oliwa z oliwek
• Bułki do hamburgera
Musztarda
Ser żółty
• Sałata

Przygotowanie:

• Ugotuj soczewicę wg. instrukcji na opakowaniu, odcedź i wrzuć do miski.
• Do soczewicy dodaj posiekaną czerwoną cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodać mąkę, sól, pieprz oraz organiczny sos pomidorowy La Vie Claire.
• Rozgrzej patelnię, wlej na patelnię odrobinę oliwy z oliwek. Wrzuć na patelnię soczewicę, uformuj z niej okrągły kotlet i smaż z obu stron.
• Bułkę przekrój na pół, posmaruj musztardą, połóż na niej burgera z soczewicy, przykryj plasterkiem żółtego sera.
• Podpiecz bułkę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 5 minut. Następnie dodaj kilka krążków cebuli i sałatę.

Smacznego!